Lokalhistoriske billeder fra Thisted Kommune

For 140 år siden:

Stormen 1878. I et smukt efterårsvejr den 24. oktober 1878 begyndte en frisk kuling at tage til, om aftenen stormede det, kort efter midnat med orkanagtig styrke. Så skete det. En stenpæl på Søndre mole knækkede og skonnerten ”Skjold” var nu fri og svingede over mod 5 skibe, der var fortøjet til ringe. Hele klumpen af skibe kunne ikke holdes af ringene og drev ud af havnen. Jagten ”Juliane” sank efter at have mistet mast og bovspryd - fire andre skibe blev stærkt medtaget. Næste dag så det sådan ud. En J. Andersen har malet sceneriet. To mænd med hængebag snakker på den østre havneplads om nattens gys. Nærmeste petroleumslygte er knækket, til venstre ses begyndelsen til Østre havn og her ligger galeasen ”Niels” til højre ”Juliane”. På vor side af midtermolen damperen ”Ørnen”, der kom helskindet gennem natten. I baggrunden ser vi det nye havnepakhus fra 1876.

To sager fulgte. Skibsbygger P. Hald havde netop udskibet 8 tons gammelt jern, ankre og kæder med ”Juliane” og det lå nu på bunden af havnen. Han bad derfor om ikke at skulle betale havneafgiften på 6,30 kr. næste gang det skulle sendes. Den anden sag var alvorligere. De 5 redere og skippere, hvoraf nogle skal være ruineret, ville gøre havnen ansvarlig og have en erstatning ”i mindelighed”, men havnen svarede, at ulykken var hændelig og derfor kunne der ikke gives erstatning. Hvordan sagen endte kan ikke ses. Vi idag synes nok at der måtte være særlige forhold, men avisen rumlede bestemt ikke med nogen debat. Stormen 1878 var kun en episode i havnens historie.

 

 

OBS! Billeder fra arkivets samling må ikke benyttes eller kopieres uden arkivets tilladelse! Mange af bidragyderne til arkivets store billedsamling - der blandt andet formidles her - bryder sig ikke om, at deres bidrag distribueres på sociale netværk som f.eks. Facebook uden deres vidende.

 

 De mange papirbilleder, negativer og dias som borgerne gennem mange, mange år har indleveret eller lånt arkivet er blevet til en omfattende billedsamling, der er en uvurderlig kilde til lokalsamfundets historie. De ældste billeder stammer helt tilbage fra 1870´erne.

Der kan søges blandt alle billeder - eller i de enkelte sektioner.
Man er velkommen til at skrive en kommentar til de enkelte billeder, hvis vore oplysninger enten er forkerte eller utilstrækkelige.